Hoge hakken, is dat erg?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. En mijn antwoord is dan altijd: “Hoe vaak loopt u er op én hoe hoog zijn de hakken?”, want dat maakt nogal een verschil.

Natuurlijk willen vrouwen er mooi uitzien en daar horen vaak schoenen met hoge hakken bij, ook wel high heels of stiletto’s genoemd. Als deze af en toe bij gelegenheid worden gedragen, is dat helemaal niet erg. Pas als iemand er zeer regelmatig, of zelf dagelijks, op loopt is de kans op het krijgen van voetklachten groot.

Wat verstaan we eigenlijk onder “hoge hakken”?

Voor de meeste mensen is een schoen waarvan de zool van de hak ongeveer 2cm hoger is dan onder de voorvoet de meest ideale hakhoogte om de voet goed te kunnen laten functioneren tijdens normale dagelijkse activiteiten. Dus alles wat hoger is kan al problemen opleveren. Écht hoog zijn hakken van meer dan 4 cm. Dan is de schoen ook vaak zó gevormd dat de neus van de schoen spitser wordt.

Als je jong bent, houd je het meestal wel uit om op hoge hakken te lopen. Maar als je het maar lang genoeg doet, is het vaak wel de oorzaak van voetklachten op latere leeftijd. Bij het ouder worden ontstaan dan de standafwijkingen aan de voeten die later ook pijnklachten kunnen gaan geven.

Hoge hakken

Een aantal klachten op een rijtje

Welke klachten kunnen ontstaan door het dragen van (te) hoge hakken? Hier volgen een paar voorbeelden:

Voorvoetklachten

De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. De hakhoogte van de schoen maakt dat u eigenlijk op uw tenen loopt. Hierdoor steunt een groot deel van het gewicht op de voorvoet. Dit geeft drukpijn onder de botjes. En doordat de druk zo groot is, ontstaat er ook veel eelt.

Ook staat er veel druk op de middenvoetsbeentjes waardoor er een scheurtjes, of zelfs een breukje, in één of meerdere middenvoetsbeentjes kunnen komen. Dit heet een marsfractuur.

Een andere veel voorkomende aandoening is een Mortons Neuroom. Dit is een zenuwbeknelling in de voorvoet. De zenuw staat onder continue druk en spanning waardoor hij verdikt en knel komt te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.

Teenklachten

Doordat de tenen in de neus van de schoen worden samengedrukt, ontstaan er klauw- en/of hamertenen. De teenstand verandert waardoor er veel druk en wrijving ontstaat. Dit geeft weer eeltvorming of zelfs likdoorns.

Ook krijgt de grote teen het zwaar te verduren. Deze wordt helemaal schuin gedrukt en geeft door de druk van de schoen vaak ontstekingsklachten in het gewricht en uiteindelijk ontstaat er vaak een botvergroeiing aan de zijkant (knobbel).

Nagelklachten

Een schoen met hoge hak en spitse neus zorgt er voor dat de nagel, vooral van de grote teen, veel druk krijgt. Deze gaat daardoor verdikken en kan zelfs aan de zijranden gaan inkrullen of in gaan groeien. Ook kunnen er likdoorns onder de nagel ontstaan.

Verkorte pezen

Door het veel lopen op hoge hakken verkort op den duur de achillespees. Dit kan veel klachten veroorzaken bijvoorbeeld bij het sporten of als er weer op “gewone” schoenen wordt gelopen. Hierbij is er dan ook meer kans op een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Ook de teenpezen aan de bovenzijde van de voet verkorten doordat ze steeds in een klauwstand in de schoenen zitten.

Advies

Als er klachten zijn dan wordt na een voetonderzoek een diagnose gesteld. Veelal kunnen klachten verlicht of verholpen worden door goed aangemeten inlegzolen of siliconen teenstukjes. Deze zorgen er voor dat de voet- en teenstand verbetert en de druk wordt verminderd waardoor ook de eeltvorming afneemt en likdoorns vaak niet meer terugkomen. Voor de verkorte pezen worden rekoefeningen gegeven.

Kies de juiste schoenen!

Maar een heel belangrijk deel van de therapie zal een schoenadvies zijn! Uit voorgaande tekst blijkt dat het verstandig is om niet (te vaak) op hoge hakken te lopen. Je kunt er jezelf een hoop last mee besparen. In ieder geval minder kans op pijnklachten en minder bezoeken aan de pedicure!

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker