Stilzitten is niet goed voor de voeten

Het coronavirus bepaalt ons leven op dit moment. We hopen dat het einde in zicht is en we weer gewoon verder kunnen leven. Maar we moeten waarschuwen dat als straks het coronavirus voorbij is, wij een grote toeloop naar onze praktijk verwachten van mensen met voetklachten. Lees in dit artikel wat jij nu al kan doen om klachten te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Minder belastbaarheid van de voeten

We zien dat bijna iedereen tijdens de Corona periode en met name de lockdown, zowel op het werk, als met sport, veel minder of niet actief is geweest. Iedereen is gedwongen tot stilstand gekomen, werkt thuis, of werkt niet. We zitten thuis TV te kijken en kilo’s komen erbij. Lange rustperiodes verlagen de belastbaarheid van de voeten. Misschien merk je nu al s’ morgens bij het opstaan wat startpijn. Je voeten protesteren.

Het is zeker dat mensen met een staand en lopend beroep straks moeite zullen hebben met weer op gang te komen als we weer terug mogen naar het “normale” leven. Tegen die tijd moeten jouw voeten extra werken en worden meer belast. Je vraagt dan eigenlijk topsport van jouw voeten die dat niet meer gewend zijn en dat kan tot problemen leiden.

Voorkom voetklachten tijdens en na het coronavirus

Tips om voetklachten te voorkomen

Om te voorkomen dat je straks bij die groep hoort die in de problemen komt, volgen hieronder een paar tips. Bereid je nu al vast voor op de nieuwe “normale” situatie.

  • Maak het jouw voeten niet te makkelijk en beweeg zoveel mogelijk.
  • Wandel elke dag en probeer de belasting op te voeren zoals je dat tijdens je werk deed.
  • Gebruik een stappenteller en zet elke dag rond de 10.000 stappen. Je stappenteller houdt het bij en motiveert je.
  • Zet vast jouw (werk) schoenen klaar waar je de meeste ondersteuning in ondervind.
  • Draag deze schoenen nu al regelmatig om ze weer soepel te laten worden. Het schoenleder kan stug worden als het een tijd niet gedragen is.

Vind een praktijk

Mocht je tijdens deze voorbereiding al voetproblemen ondervinden dan is het tijd om een afspraak te maken met een van onze specialisten voor een voetonderzoek, therapiezolen of een advies. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellie Sluijter. Zij is (register) podoloog en AP-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker